Ce fac în cazul în care mă simt în pericol, fiind hărțuit online?
Ține minte că în orice moment poți bloca această persoană. Dacă nu știi cum să o faci, apelează la ajutorul unui adult. Dacă tu sau o persoană apropiată ție se simte în pericol imediat, contactează poliția 902 sau 112.
De ce reguli trebuie să țin cont în spațiul online?
1.Comunicarea cu străinii. Internetul ne permite să comunicăm cu oamenii, indiferent de locul în care ne aflăm. Dar trebuie să fii foarte atent în interacțiunile online, mai ales dacă nu cunoști personal oamenii cu care comunici. 2. Ce e personal e doar pentru tine. Nu împărtăși lucruri personale, mai ales când abia cunoști o persoană. 3.Nu renunța la intimitate. Înainte de a utiliza o rețea de socializare sau aplicație, setează setările de confidențialitate, ca să controlezi cine poate vedea informația despre tine. 4. Măsuri de siguranță. Setează parole sigure pe toate conturile tale. În așa mod contribui la crearea unui spațiu virtual privat sigur (email-uri, rețele de socializare, conturi plătite etc) 5. Internetul salvează tot. Tot ce postezi online, se stochează, chiar dacă ștergi conținutul. De aceea, înainte de a posta ceva public, gândește-te dacă te-ar deranja dacă această informație ar fi văzută de toți.
faq_title_3
Nullam erat dolor, hendrerit id turpis laoreet, congue dapibus odio. Duis tempor eros tortor, a ornare arcu egestas quis. Donec vehicula eget quam maximus interdum. Duis ultrices sapien eget metus luctus finibus. Morbi nec lobortis ante, sed condimentum nisl. Nam laoreet ullamcorper magna et fringilla
Cum poate fi protejat un copil pe rețelele de socializare?
Rețele de socializare sunt un spațiu public, de aceea mai întâi de toate părintele sau tutorele trebuie să ajute copilul să seteze opțiunile de securitate pentru a limita accesul la informațiile personale, cum sunt: data nașterii, datele de contact, poze personale, etc. Copilul trebuie atenționat să nu indice numele complet, să nu transmită parolele personale și să le schimbe periodic. Un copil trebuie să fie conștient că oamenii pot pretinde a fi altcineva în spațiul online. Un copil trebuie să cunoască că, în cazul în care se simte deranjat de cineva online, oricând poate bloca, raporta sau șterge comentariul care îl deranjează.
Ce trebuie să discute un copil despre siguranța online cu un părinte sau tutore?
În primul rând, un copil trebuie să cunoască că: parolele pentru diverse conturi sunt confidențiale; să nu ofere unei persoane pe care a întâlnit-o online informații personale; să comunice online cu persoane pe care le cunoaște; să manifeste respect pentru cei cu care comunică online. Un copil/adolescent trebuie să înțeleagă că nu tot ceea ce oferă spațiul online este sigur şi că discuțiile în chat, e-mail, SMS, etc. – pot deveni publice.
De ce trebuie să nu ignorăm regulile de siguranță online?
Siguranța online poate este relevantă pentru toate vârstele, de la copiii care descoperă mediul digital de la o vârstă fragedă, până la oamenii în vârstă care apelează la internet pentru a ține legătura cu familia sau pentru a achiziționa diverse produse. O educație în acest scop este necesară pentru o societate care se întâlnește zilnic cu numeroase atacuri cibernetice.